Persoane interesate

luni, 8 iulie 2013

Artă fotografică la Zilele GherleiS-a întâlnit Gherla cu mic și mare într-o sărbătorire reușită.   Zilele Gherlei au fost din nou un festival de bun gust, adevărat motiv de bucurie unde pâinea cea de toate zilele s-a servit și la propriu și la figurat.  Am arătat lumii din ce suntem făcuți.  Și-a pus fiecare haina de sărbătoare și și-a adus contribuția cu ceea ce a crezut de cuviință.                  
 Clubul Foto din Gherla, condus de profesorul Moldovan Ioan de la Liceul Petru Maior, a expus pentru a treia oară anul acesta, în contextul unor lansări de carte: Cornel Udrea cu volumul „Predau limba engleză fără profesor” şi Iulian Dămăcuş cu volumul „Ţara mea” în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie.
  Foto Clubul gherlean s-a înfiinţat în luna august a anului trecut şi reuneşte până în prezent peste o sută de membri pasionaţi de fotografie din oraşul de pe Someş, dar şi din alte localităţi şi chiar din străinătate. Cei mai harnici membri ai săi au mai expus fotografii cu ocazia zilei de 8 Martie- „Portrete feminine”, un omagiu adus eternului  feminin şi în Duminica Floriilor, unde într-o expoziţie mai amplă dedicată Patimilor Mântuitorului au contribuit cu imagini reprezentând principalele biserici ale oraşului. Ambele expoziţii au avut loc la Muzeul de Istorie al oraşului.  
Amabila gazdă şi de data aceasta, domnul Prof. Dr. Meșter Mihai, a făcut prezentarea pe care mai apoi domnul profesor Iulian  Dămăcuş a completat-o, insistând asupra calității exponatelor.          
Greu ar fi de ales cel mai bun dintre cei șapte expozanți.  Domnul Capră Claudiu a prezentat portrete de copii.  Fețe luminoase, radiind o nevinovăție angelică priveau din fiecare ramă.  Chiar și grupul celor patru prichindei care ședeau pe treptele uzate din fața vechii școli din Coasta transmitea un crâmpei din surpriza fericită a copilului care a fost luat în seamă de cei mari.  Superb!
Doar superlative pentru toți.  Domnul Moldovan Ioan a afișat două portrete alb/negru, parcă desprinse din ceața amintirilor, deși de actualitate; o albină surprinsă în timpul lucrului, cufundată în polenul unei imense flori galbene și un peisaj cu un apus de soare peste o turmă albă de oi presărate prin iarba verde de pe povârnișul dealurilor din Băița—o fantastică bogăție de culori!                                  
 După pilda celorlalți, Bănuț Tiberiu a expus patru portrete.  Același copil auriu în patru ipostaze.  A surprins patru trăiri individuale care te obligă să-ți amintești cât de minunat e să fii. Elevul  Pop Alexandru se remarcă prin sensibilitate și vioiciune.  În alb/negru, un violonist al cărui arcuș pare să cânte pe corzile vântului—o tehnică aparte îl pune pe violonist în centrul atenției noastre și îl face să pară ignorat de cei care prin fața lui.  Un clown își arată haina roșie pestriță și o fetiță lipăie în apă până la glezne sub privirea ușor dojenitoare a unei doamne; îți dă impresia că următorul pas al copilului te va stropi cu apă.  
 Riti Joszef pare mai contemplativ cu natura statică a fosilei unei corăbii uitate de lume, cu coastele etalate în soare, sau sulul uriaș de fîn cosit ce se odihnește pe țepii bărbii proaspăt cosită a câmpului. Bob Ovidiu prezintă o imagine tulburătoare cu un  om trăgând un căruț cu două roți spre inima întunecată a unui codru.  Singurătate?  Căutare?  Descoperire?  Te lasă să alegi.   
Nagy Ovidiu este un tehnician desăvârșit.  E destul să vezi turnul care cată în noapte spre universul viteză încât mai că face clădirile să fâlfâie pe marginea șoselei; sau minunata pauză pe care ți-o impune piramida de sticlă de la Luvru când își admiră reflecția în apa încremenită. 
Aceşti artişti fotografi au proiecte ambiţioase în continuare. Lucrează la întocmirea unui ghid turistic al oraşului Gherla pe care speră să-l finalizeze până la sfârşitul anului şi se gândesc deja la o nouă expoziţie în toamnă.                                                       
 Arta lor trebuie văzută şi apreciată. Aşteptăm cu interes lucrările  viitoare.
    Puşa  Lia Popan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...